Karsten Himmelstrup - Kommunikationsrådgiver
og freelancejournalist 2495 8011 / strup333@gmail.com
Jeg har i de sidste par uger været rundt i sommerlandet og besøgt mange forskellige landmænd med mange forskellige aktiviteter. Fælles for dem er, at de med glæde fortæller om deres tilværelse og arbejde med dyrene og med jorden. De har en tro på fremtiden og på, at det hele nok skal gå. Desuden bidrager de til næste generation. De seks familier har tilsammen 21 børn og to på vej.
Læs om familierne og deres landbrug i den kommende tid i flere af fagbladene.
På reportage vest for Aabenraa. Et livsgrundlag er med et brev i E-boks revet væk under landmanden. Har skrevet artikel i Effektivt Landbrug.
Michel Knecht til højre sammen med med-demonstranter i Strasbourg. Foto: Karsten Himmelstrup.
EU-parlamentarikernes plenarmøde i Strasbourg i starten af februar 2024 fik et ekstra drys aktualitet, da et par hundrede franske landmænd mødte op for at vise deres utilfredshed med politikerne.
Europa vil os ikke. Frankrig vil os ikke. Nu har vi fået nok, og derfor demonstrerer vi, siger Michel Knecht. En blandt et par hundrede landmænd, som mødte op foran EU-parlamentet i Strasbourg, hvor parlamentarikerne holdt plenarmøde.
- Jeg får 41 cent for en liter mælk, men jeg skal have 50 cent for at holde trit med omkostningerne. Energi, foder, kunstgødning, alt er steget, og kraftigt i pris, og vi kan ikke følge med længere.
- EU og Frankrig stiller krav til os landmænd bl.a. om efterafgrøder og andre miljøtiltag. Snart kommer klimatiltag. Samtidig importeres masser af produkter, som slet ikke kan leve op til de krav. Det gælder oksekød fra Argentina, og det gælder fødevarer fra Kina og andre steder i verden, siger Michel Knecht.
Derfor er der brug for at vi får kompensation for de mange miljøtiltag, krav og de udgifter vi har til f.eks. efterafgrøder.
- Jeg ved ikke, om vi bliver ved med at demonstrere, men vi venter på, at vi får nogle politiske indrømmelser, siger Michel Knecht.
Michel Knecht, mælkeproducent, Bourscheid, 40 km vest for Strasbourg
Trevi-fontænen i det centrale Rom er en af Europas mest besøgte turistattraktioner, og mange af de besøgende smider en mønt over skulderen og i vandet – det hedder sig, at så er de sikre på at komme tilbage til Rom.
Det nyder byen godt af, for turisterne kaster årligt omkring 1 mio. euro i fontænen. Det svarer til 7,5 mio. kr., som alle går til velgørenhed
Hver dag bliver det til 3.000 euro, og en gang om ugen – meget tidligt om morgenen – går kommunens medarbejdere i gang med at støvsuge mønterne op fra fontænens bund. Det sker under overværelse af betjente med maskinpistoler for at sikre de ansatte mod røveri.
Trevi-fontænen er kendt for sin storslåede og overdådige barokstil. Den består af en imponerende facade, der er flankeret af statuer af havvæsner og allegoriske figurer. Centralt i fontænen står Neptun, havets gud, der troner på en skaldyrsvogn trukket af hippocampus-havheste.
Trevi-fontænen er bl.a. blevet populær via film og bøger. Den dukker op i scener i flere film, mest berømt i Federico Fellinis "La Dolce Vita" fra 19600, hvor Anita Ekberg i rollen som Sylvia tager et berømmelige aften-bad i Trevi-fontænen i Rom.
Filmen vandt De Gyldne Palmer ved Filmfestivalen i Cannes.
Hun stod i kostalden med armene helt bogstaveligt talt i vejret den formiddag i august for snart to år siden, da hun fik beskeden på sin telefon.
23-årige Camilla Brøndahl Møller kunne med blot tyve dags varsel starte på drømmestudiet i København på grund af et afbud – hvis hun ellers var klar med så kort varsel.
Selvfølgelig var hun det, og 1. september 2021 blev en af de store dage i hendes liv, hvor hun tog fat på fem et halvt år med bøger, laboratorieforsøg og ikke mindst eksaminer på dyrlægestudiet under Københavns Universitet.
Camilla Brøndahl Møller viser andre unge, at en faglært landmand har gode muligheder for at uddanne sig videre eller gå andre veje. En landbrugsuddannelse kan føre i mange retninger og være et godt udgangspunkt for en akademisk uddannelse.
Vi sidder på Den go’e Kaffebar på Frederiksberg Allé. Camilla Brøndahl Møller får på bedste storby-maner en kop chai te – selvfølgelig - og hun fortæller om, hvordan hun i sin tid valgte Gråsten Landbrugsskole efter et ophold på efterskole.
Det blev indgangen til uddannelsen som dyrlæge og håbet om at blive fagdyrlæge i Sønderjylland med kvæg som speciale.
Læs hele historien om Camilla her
Der er spor efter rockmusikeren og sangeren David Bowie i Berlin og London – og nu også i Paris.
Gadenavnet »Rue David Bowie« bliver nu officielt i det centrale 13. arrondissement i Paris, skriver medierne.
Bystyret i Paris vil navngive gaden – otte år efter sangerens død. Gaden ligger i et område, som er multikulturelt og præget af både klassiske bygninger og moderne højhuse.
Det bliver ikke nødvendigt at sløjfe et andet gadenavn for Bowies skyld, da gaden er nyopført i forbindelse med byfornyelse i området.
Den har også omfattet det modernistiske bibliotek François Mitterrand.
Blandt Bowies mest kendte sange og albums er »Ziggy Stardust and the Spiders from Mars« og »Aladdin Sane« samt kommercielle hits som »Let’s Dance« og »China Girl«.
Foto: Vægmaleri fra Brixton, London. Af Karsten Himmelstrup.
Det er ikke ligegyldigt hvor tit gylle fra grisene i stalden ledes ud til gylletanken.
Hyppig udslusning af gylle i griseproduktionen er blevet et af de gode svar, når landbruget skal begrænse klimabelastningen.
Effekten beregnes til en reduktion på 5,7 kg. CO2 pr. slagtesvin, og for en gennemsnitlig producent med 10.000 slagtesvin om året vil hyppig udslusning således betyde en nettoreduktion på 57 ton CO2 årligt.
Svineproducent Søren Jensen, Broager i Sønderjylland, trækker nu sammen med medarbejderne, propperne en gang om ugen. Han driver tre ejendomme med produktion af smågrise og slagtesvin.
”Vi har i halvandet år leveret en del af gyllen til Nature Energys anlæg i Glansager ved Sønderborg, og da de gerne vil have frisk gylle, har det længe været rutine hos os at udsluse den en gang om ugen,” siger han.
Læs reportage fra fagmagasinet HYO i august HER
Le Broc er en middelalderby, som klistrer sig op til bjerget i Var-dalen nord for Nice i Sydfrankrig.
Byen er kendt af mange danskere, herunder ikke mindst medlemmer af Dansk Journalistforbund, som gennem årene siden 1989 har holdt ferie i DJFeries lejlighed i byen.
Det gør de stadig, holder ferie og bader i poolen med kildevand fra bjergene. Og de tager en tur på torvet i byen, hvor indehaveren af den lokale bar ofte laver arrangementer såsom direkte fodbold på storskærm, når Nice eller Marseille spiller, eller som denne fredag i september levende musik på torvet.
Se med her, når det er gang i Le Broc, mens stjernerne titter frem på himlen, og lysenes tændes på den anden side af dalen, på kanten af bjerget derovre.
Se videoen fra denne fredag aften med blues på torvet i Le Broc
Maj 2024
Enorme mængder ukrainske landbrugsvarer strømmer frit ind i EU. Nu har EU forlænget Ukraines toldfrie adgang til de europæiske markeder for landbrugsvarer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Aftalen indebærer ganske vist, at EU kan indføre told på nogle produkter, hvis importen fra Ukraine stiger over et vist niveau, men der er meget højt op til loftet.
”I praksis får det ingen væsentlig betydning. Når man læser sig ned i aftalen og ser, hvilken referenceperiode, der er valgt, står det hurtigt klart, at der er virkelig højt til loftet,« siger markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom til avisen.
Jyllands-Postens beregninger viser, at EU i referenceperioden har importeret 637.000 tons ukrainsk sukker svarende til 255.000 ton pr. år. Det skal ses i lyset af, at EU i perioden 2010-2020 i gennemsnit importerede 12.000 ton sukker årligt fra Ukraine.
Den aktuelle aftale om import af landbrugsvarer skal ses i lyset af, at en lang række europæiske hovedstæder og trafikknudepunkter i år har været ramt af store landmandsdemonstrationer bl.a. grundet hvad der opfattes som unfair konkurrence fra billige ukrainske varer.
46-årige Thomas Portmann-Zemf bor ved Heiligenkreuz 700 meter oppe i alperne ved Lucern i Schweiz. Læs reportagen om livet på en traditionel kvæg-ejendom.
Optimismen var stor i Argentina i 2013, hvor eksporten af soja var i fremgang. På gaden var befolkningen mere bekymret for landets økonomi. Inflationen lå på 15-20 procent. Læs også om dansker-højborgene syd for Buenos Aires ved at klikke på billedet.
Mælk er ikke bare mælk. Mejeriprodukter er ikke bare mejeriprodukter. Innovation og udvikling af nye mælketyper bl.a. til kaffen foregår konstant. Læs (på engelsk) reprotage fra den danske mejeriverden. Klik her og læs.
Olivier Nasti, der står i spidsen for den Michelin-stjernede gourmetrestaurant "La Table d'Olivier" i Kaysersberg ved Colmar i Alsace, er kåret som årets kok af den gastronomiske guide Gault et Millau.
For ham kommer udmærkelserne i en lind strøm. I 2020 vandt Olivier Nasti den femte toque for sin restaurant, sidste år blev hans konditor, Jordan Gasco, kåret som verdens bedste konditor.
"Det vil uundgåeligt betyde flere gæster, og da vi i forvejen hovedsagelig byder velkommen til et luksusklientel, er det essentielt hele tiden at forny os,” siger kokken til Fransk TV, France 3.
Skulle der opstå en lyst til at kigge ind på restauranten, er der al mulig grund til at have et opdateret kreditkort.
Link til restaurantens webside
Nice på den franske Middelhavskyst er spændende.
Men baglandet er mindst lige så interessant. Efter blot en halv time i bil går turen ad smallede og snoede bjergveje.
Prøv f.eks. flodbadning ved bjergbyen Gilette.
Ta’ på en vandretur ad grus- og stenveje ned til Pont de Cerise, som viser sig at være en gammel romersk bro over floden Esteron. Snør vandrestøvlerne og tag turen nedad og atter nedad til dalen, hvor floden bruser og kan høres på lang afstand.
Her står tiden stille. Her er ro. Her kan man lade sig flyde med af strømmen eller lægge sig mellem de store sten og lade det friske vand bruse omkring ørene.
Voldsomme begivenheder i slutningen af 1970’erne som en følge af politisk urolige tider i Italien og den italienske hovedstad fylder ikke meget i det romerske gadebillede i dag.
Og dog. To mindeplader inden for få hundrede meter i det centrale Rom erindrer om de voldsomme begivenheder i den nære fortid, som var ved at sætte demokratiet ud af spil i Italien midt under den kolde krig.
Mindepladen på bropillen på Trastevere-siden af broen tæt ved Piazza Belli fortæller om 19-årige Giorgiana Masi, som blev dræbt under en studenterdemonstration 12. maj 1977.
På den anden side af Tiberen, i en stille, lukket sidegade, Via Caetani, har den italienske politiker, Aldo Moro, fået en mindeplade. Han blev bortført af terroristgruppen De Røde Brigader og efter 55 dage myrdet.
"Det gik op for mig, at den dag, hvor det virkelig brænder, er der kun et land, der kan hjælpe, og det er USA. Jeg vil undlade at komme ind på de andre nordiske lande og de fleste af de europæiske lande, herunder UK.
Tidligere ambassadør i Pakistan, Bent Wigotski, som under Muhammedkrisen blev evakueret til den amerikanske ambassade. I Berlingske 26. juli.
“Mit Englisch kommt man durch, mit Deutsch weiter”.
Lykke Friis.
EU-Kommissionens repræsentation i København og Bruxelles tilbyder hver dag fyldige uddrag af danske mediers artikler om EU.
Få den daglige opdatering her - vælg: EU i dagens aviser
Lær fransk - nyheder på et let fransk. 10 minutter hver dag:
Journal en français facile | RFI SAVOIRS
Tal og markedsnyt om landbruget - nye hver uge
Skal du arbejde eller læse i Berlin?
Så læs med her, for Berlin byder på en række skrivebordspladser for freelancere, soloprenører og studerende.
Hvert sted er forskelligt og har sin individuelle atmosfære – og omkostninger. Nogle coworking-rum er lidt mere end caféer, hvor du opfordres til at tage din bærbare computer frem.
I nogle har du en altomfattende brug af alt, hvad du finder der. Nogle tilbud har kaffe gratis og opkræver ikke ekstra for at bruge mødelokaler. Andre scorer med kunstudstillinger, et afslapningsområde som en have eller tagterrasse eller interne børnepasningstjenester.
Coworking er blevet en mainstream-ting. Under alle omstændigheder: Du kan komme til at møde og kende andre iværksættere, startups, freelancere, kreative og andre ligesindede.
3-værelses ferielejlighed udlejes. Tæt ved Amager Strandpark og Metro-station - med syv minutter til Københavns centrum.
Velegnet til par eller lille familie.
Lejligheden er en del af en forholdsvis lille ejendom med i alt 12 lejligheder og seks byhuse. Ligger på 1. sal med 150 meter til flere indkøbsmuligheder.
Amager Strandpark ligger blot 200 meter fra lejligheden og byder på 4,6 kilometer sand og vand med mulighed for at tage sig en dukkert, jogge, gå en tur eller bare nyde naturen og en kop kaffe.
Find vinklen og hold fokus på hovedbudskabet i et krydsfelt med strategien. Årsag, løsning og resultat.
Ti gode råd, når du skriver en pressemeddelelse
Kommunikationsrådgiveren - i lyst og nød
Få fortalt de gode historier i spændingsfeltet mellem erhvervsliv og politik
Karsten Himmelstrup
strup333@gmail.com
Mobil 2495 8011